Filet łososia pieczony w suszonych pomidorach

Filet łososia pieczony w suszonych pomidorach

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży filet z łososia
    • ½  słoiczka pomidorów suszonych w oleju
    • 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
    • sok z ½ cytryny
    • sałata do dekoracji
    • liść bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oczyść filet łososia z łusek. Wypłucz go w zimnej wodzie, lekko osusz. Pokrój filet z łososia na 6 kawałków. Przełóż go do miski. Skrop cytryną, posól i popieprz. Pozostaw na 5-6 min w takiej marynacie. W tym czasie wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż kawałki pokrojonej ryby blisko siebie a pomiędzy nie powkładaj poprzekrawane na pół suszone pomidory ze słoiczka. Polej olejem z pomidorów suszonych, przykryj folią z góry i zapiekaj około 20 min. Po czym zdejmij folię i podwyższając temperaturę do 200° i piecz jeszcze przez ok. 10 min. Podawaj od razu z sałatą i bazylią.


Komentarze