Filet z dorsza na duszonym szpinaku i słodkimi ziemniakami

Filet z dorsza na duszonym szpinaku i słodkimi ziemniakami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 polędwiczka dorsz po 150 g
    • 30 g suszonych pomidorów w oleju 
    • 1 ząbek czosnku
    • 20 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 500 g szpinaku świeżego  
    • 1 mała cebulka 
    • 50 g masła
    • 30 g orzechów włoskich
    • 30 g żurawiny suszonej
    • 1 batat
    • 40 g masła
    • 1 łyżka oliwy do dekoracji  
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚. Batat połóż na arkuszu folii aluminiowej i posyp solą. Zawiń jak cukierek i wstaw do pieczenia na 40 minut. To jest najłatwiejszy sposób na smaczniejszy batat.

Pomidory suszone zmiksuj razem z czosnkiem i natką pietruszki, dolej oliwę i jeszcze raz zmiksuj.  Polędwiczkę z dorsza przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż na wierzch pastę z pomidorów i rozprowadź po całej powierzchni. Lekko dociśnij. Przełóż rybę do formy i wstaw do pieczenia na ostatnie 10 minut pieczenia ziemniaka. Dorsz będzie szybko gotowy w takiej wysokiej temperaturze i zachowa swoją soczystość, dzięki osłonie z pomidorów.

Na patelni podgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj młode liście szpinaku i razem podduś – szpinak szybko zwiędnie od temperatury. Wymieszaj razem i dodaj orzechy oraz żurawinę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wyjmij batata i rybę z pieczenia. Obierz skórę ze słodkiego ziemniaka i pokrój go na cząstki. Możesz jeszcze lekko podsmażyć kawałki batata na suchej patelni, ale nie jest konieczne. Na półmisku rozłóż szpinak, na nim centralnie połóż rybę. Obłóż dookoła batatem i polej całe danie lekko oliwą z oliwek najwyższej jakości.


Komentarze