Filet z dorsza na młodym szpinaku z sosem szafranowym

Filet z dorsza na młodym szpinaku z sosem szafranowym

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g filetu z dorsza ze skórą
    • 250 g szpinaku baby
    • 1 cebula
    • 1/4 cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g masła
    • 1 pomidor
    • 2 pomidory koktajlowe
    • 1/4 opakowania szafranu
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 40 ml białego wytrawnego wina
    • 1/2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z dorsza umyj i odsącz na kuchennym ręczniku, a następnie każdy przekrój na dwa kawałki. Przypraw rybę solą, pieprzem, sokiem z cytryny, tymiankiem oraz ząbkiem gniecionego czosnku. Dolej oliwę i dobrze wymieszaj wcierając delikatne przyprawy w rybę.

Szpinak umyj i odsącz z wody w wirówce do sałat. Czosnek i cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej w rondlu masło i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj szpinak i lekko podduś, aż zrobi się wiotki. Przypraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Filety rozłóż (skórką do góry) na papierze do pieczenia i wstaw do pieczenia na ok. 8-10 min. W tym czasie w rondelku zagotuj białe wino i odparuj je do połowy objętości. Dodaj szafran i odstaw z ognia, aby wino nabrało smaku, aromatu i koloru z szafranu. Następnie dolej śmietankę i przypraw sos solą oraz pieprzem. Podgrzewaj, aż śmietanka odparuje i lekko zagęści sos.

Pomidora obierz ze skórki. Następnie pokrój go w małą kostkę i dodaj do sosu szafranowego. Posiekaj natkę pietruszki i przed samym podaniem wsyp do sosu. Nie podgrzewaj już sosu, aby natka nie straciła swojego świeżego aromatu. Na środek talerza nałóż szpinak, a na nim dwa kawałki ryby. Polej dookoła sosem szafranowym z pomidorami. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki koktajlowe i listki natki.


Komentarze