Filet z halibuta w szpinaku z borowikami

Filet z halibuta w szpinaku z borowikami

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 60–70 dag fileta z halibuta
    • 60 dag mrożonego szpinaku
    • 30 dag świeżych borowików
    • ok. pół kostki masła
    • sok z połówki cytryny
    • przyprawa do ryb (mieszanka)
    • sól
    • pieprz
    • przyprawa 'pięć smaków'
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filet z halibuta. Podziel go na 3–4 porcje. Włóż do szklanego naczynia, obficie skrop sokiem z cytryny. Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę. W tym czasie rozpuść w rondlu 5 dag masła, dodaj mrożony szpinak. Pod przykryciem doprowadź do jego rozmrożenia i duś ok. 5 minut, dodając sól, pieprz i przyprawę 'pięć smaków'.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym rozpuść połowę pozostałego masła, następnie włóż do naczynia pokrojone filety, posyp je przyprawą do ryb oraz przykryj resztą masła. Naczynie wstaw do piekarnika na 15 minut. Po ok. 15 minutach wyciągnij naczynie, wyłóż na filety podduszony szpinak, tak, by nie zakrywał całej ryby i piecz jeszcze 15–20 minut (czas zależny od grubości filetów).

Oczyść borowiki (borowiki można zastąpić pieczarkami lub boczniakami), pokrój je w dość grube plastry (jeżeli grzyby są małe, można przekroić je na pół). Grzyby podsmaż na maśle ok. 5 minut, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem po czym ściągnij patelnię z pieca. Na półmisek przełóż filety i szpinak, całość udekoruj borowikami.


Komentarze