Filet z kurczaka faszerowany cukinią i oliwkami

Filet z kurczaka faszerowany cukinią i oliwkami

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    • 1 suszona papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • świeżo mielony pieprz czarny
    • 1 łyżka masła
    • sól gruboziarnista do smaku

    Farsz:

    • 1/2 średniej cukinii
    • 10 czarnych oliwek
    • 1 czerwona cebula
    • 4 czubate łyżki pokruszonego sera feta
    • 1 żółtko
    • przyprawy: sól, pieprz

    Proponowane warzywa na grill:

    • cukinia, bakłażan, cebula czerwona, pomidory, czosnek lub inne ulubione
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety umyj i oczyść z błon. Mięso natnij nożem w środku, tworząc kieszenie. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a cebulę pokrój w piórka. Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z serem feta, żółtkiem, oliwkami (nie krojonymi) i przyprawami.

Mięso faszeruj przez nacięcie i spinaj wykałaczką. Cytrynę wymieszaj z miodem i polej kurczaka, następnie natrzyj solą, pieprzem i chilli do smaku. Filety ułóż na kawałkach folii, na każdym połóż trochę masła, zawiń luźno i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 30 min. Około 10 min przed końcem pieczenia odchyl folię, aby mięso się zarumieniło. Podawaj z grillowanymi warzywami pokrojonymi w plastry.


Komentarze