Filet z kurczaka marynowany w imbirze z kaszą kuskus

Filet z kurczaka marynowany w imbirze z kaszą kuskus

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 filet z kurczaka (ok. 300 g)
    • 1 chilli
    • 2 cm imbiru (korzeń)
    • 1 grejpfrut
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu
    • 1 filiżanka kaszy kuskus
    • 2 małe pomidory
    • sałata
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
    • ocet balsamiczny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Chilli pokrój w kostkę. Jeśli wolisz mniej pikantne danie, usuń z papryczki pestki.

2

Łyżeczką oskrob imbir ze skórki.

3

Pokrój imbir w drobną kostkę.

4

Wyciśnij sok z połowy grejpfruta.

5

Dodaj wszystkie składniki do mięsa i dolej 1 łyżkę oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Marynuj mięso przez 5 minut.

6

Wyfiletuj drugą połowę grejpfruta. Obetnij skórki.

7

Wytnij między błonkami cząstki grejpfruta. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Przełóż mięso (bez sosu) i smaż przez 7–8 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Po tym czasie dodaj sos z przyprawami i łyżkę miodu. Gotuj sos aż zgęstnieje. Powinno zająć to ok. 2 minut. W międzyczasie przygotuj kuskus według opisu na opakowaniu.

8

Na talerzu ułóż sałatę, pomidory i grejpfruta. Skrop całość octem balsamicznym. Wyłóż kuskus oraz pokrojone mięso. Mięso polej powstałym sosem.


Komentarze