Filet z kurczaka na grillowanych łódeczkach z kolorowych papryk

Filet z kurczaka na grillowanych łódeczkach z kolorowych papryk

  • 00:50
  • 2 porcje
  • 407 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety drobiowe po 150 g każdy
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki bazylii
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 łyżeczki tartego parmezanu 
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny

    Marynata do warzyw:

    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Papryki umyj i pokrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Zielone ogonki możesz zostawić, będą dekoracyjnie wyglądać. 

2

Czosnek obierz i drobno pokrój wraz z igłami rozmarynu. Przełóż do miseczki i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek. Łódeczki papryk przełóż do większej miski i wymieszaj razem z marynatą. Odstaw na czas przygotowania mięsa.

3

Listki bazylii, pietruszki i tymianku umyj. Przełóż do wysokiej miski, przypraw lekko solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i tarty ser parmezan. 

4

Wlej oliwę i zmiksuj pulsacyjnie na gładką marynatę. 

5

Wymieszaj marynatę z filetami drobiowymi i odstaw na ok. 20–30 minut, aby aromat świeżych ziół przeszedł do mięsa. Rozpal grill i jak tylko żar się ustabilizuje, połóż mięso na ruszcie (na początku grilluj mięso na najniższym poziomie, aby kurczak był soczysty). Opiecz z obu stron jak najszybciej, a potem odstaw w spokojniejszą część grilla, aby mięso doszło. W międzyczasie połóż zamarynowane papryki i opiekaj powoli z każdej strony tak, aby stały się chrupiące. Jak tylko mięso wypiecze się, a warzywa zrumienią, danie jest gotowe i można podawać je bezpośrednio z grilla.   

 


Komentarze