Filet z kurczaka w curry z listkami kolendry

Filet z kurczaka w curry z listkami kolendry

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1 kg młodych ziemniaków
    • 250 ml jogurtu lub maślanki
    • 4 łyżki posiekanej kolendry
    • 600 ml wody
    • 2 świeże papryczki chilli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka soli
    • po 1 łyżce: kminku, startego świeżego imbiru, curry, kurkumy
    • olej do pieczenia ziemniaków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki w mundurkach obgotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Gdy będą na w pół twarde, przekrój je na ćwiartki. Wyłóż blachę do pieczenia folią i podlej olejem. Ułóż na folii pokrojone ziemniaki i piecz je na złoto (ok. 20 min).

Na patelni na oleju podsmaż kminek, imbir, posiekane drobno i wydrążone z pestek chilli. Kiedy kminek zbrązowieje, dodaj curry i kurkumę. Następnie dołóż kruczka i chwilkę podsmaż. Wlej wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 30 min; jeśli to konieczne, dolej wody. Pod koniec gotowania wlej maślankę lub jogurt, dopraw solą i cukrem. Całość podgotuj 5 min. Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do sosu. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.


Komentarze