Filet z kurczaka w ziołowej marynacie z grillowaną fetą

Filet z kurczaka w ziołowej marynacie z grillowaną fetą

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 podwójny filet z kurczaka
    • 150 g sera typu feta
    • 1 mały pomidor
    • 1 mała czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: łyżeczka oregano

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oleju
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy
    • przyprawy: po łyżeczce tymianku, szałwii, bazylii i papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W szklanym naczyniu zmieszaj olej z sokiem z cytryny, musztardą, ziołami i solą. Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry grubości ok. 2 cm. Pokrojone mięso włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.

Fetę pokrój w plastry grubości centymetra. Z folii aluminiowej przygotuj małe łódeczki wielkości plastrów sera. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i oregano. Gotową miksturą posmaruj plastry fety i ułóż je w łódeczkach z folii. Pomidora i cebulę pokrój w plastry i ułóż na plastrach fety.

Mięso wyciągnij z marynaty i połóż na mocno rozgrzanym grillu. Kiedy plastry zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą i połóż obok łódeczki z fetą. Całość grilluj aż mięso odpowiednio się zarumieni. Gotowe mięso nałóż na talerze i na wierzch połóż wyciągniętą z folii fetę z warzywami.


Komentarze