Filet z kurczaka z czerwonym pieprzem i salsą truskawkową

Filet z kurczaka z czerwonym pieprzem i salsą truskawkową

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 podwójne piersi z kurczaka
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • ok. 2 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego
    • ok. 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    • do smaku: sól

    Salsa:

    • 50 dag świeżych truskawek, najlepiej niedużych
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 cebulki dymki czerwone albo 1 czerwona cebula
    • 1–2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka cukru albo miodu
    • 2 szczypty soli
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1–2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
    • 2–3 łyżki oleju np. z pestek winogron albo oliwy
    • 1–1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Salsa truskawkowa: cebulę obrać, oczyścić, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na 15 min. Następnie dodać sól, cukier, ocet balsamiczny i oliwę, wymieszać.

Truskawki opłukać, dokładnie osączyć. Pokroić na ćwiartki (jeśli owoce są duże, pokroić je drobniej). Do truskawek dodać sos z cebulą i zieleninę, doprawić całość sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, wymieszać dokładnie, odstawić na 15–30 min do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki (nie będą nam potrzebne). Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę do lodówki.

Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię albo ruszt grilla (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć / upiec na złotobrązowo z obu stron, ok. 3–5 min z każdej. Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.


Komentarze