Filet z kurczaka z mandarynkami i serem mozzarella w tymianku

Filet z kurczaka z mandarynkami i serem mozzarella w tymianku

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 3 mandarynki
    • 70 g sera mozzarella
    • ½ łyżeczki kolendry suszonej
    • ½ łyżeczki tymianku suszonego
    • sok z ½ cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj i oczyść. Każdy filet przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwa lub trzy cieńsze plastry mięsa. Plastry delikatnie obij tłuczkiem, skrop cytryną, posyp kolendrą, tymiankiem, solą i pieprzem.

Do środka każdego plastra mięsa włóż po dwa ząbki mandarynek oraz pasek sera grubości i szerokości ok. 1 cm. Zawijaj tworząc jakby zrazy, spinając wszystkie składniki wykałaczką.

Ułóż spięte kawałki kurczaka na blasze, przykryj je folią aluminiową i zapiekaj przez ok. 30 min w temperaturze 180°. Na 5-10 min przed końcem pieczenia zdejmij z góry folię, aby piersi się przyrumieniły. Podawaj z ziemniakami puree lub jako samodzielną przekąskę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze