Filet z kurczaka z pieczonymi młodymi warzywami i sosem grejpfrutowym

Filet z kurczaka z pieczonymi młodymi warzywami i sosem grejpfrutowym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka i skrzydełkiem
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 2 młode marchewki
    • 4 wiosenne cebulki
    • 1 młoda pietruszka
    • 1 kalarepka
    • 2 młode ziemniaki
    • 1 grejpfrut czerwony
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • 30 ml oliwy
    • 1/2 pęczka kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z kurczaka umyj dokładnie i wytrzyj w papier kuchenny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż je najpierw od strony skóry, a następnie z drugiej strony. Smaż do momentu, aż każda strona będzie rumiana. Mięso przełóż do formy porcelanowej. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°.

Warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój na grube paski, a kalarepkę i ziemniaki w ćwiartki. Cebulę obierz tylko z wierzchniej warstwy. Szczypiorek przytnij na wysokości ok. 6 cm. Warzywa przełóż do formy z kurczakiem. Polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Całość wstaw do pieczenia na ok. 20 minut.

W tym czasie umyj i obierz grejpfruta. Wytnij nożem miąższ z pomiędzy segmentów. Przełóż kawałki do miseczki i odciśnij sok z pozostałego miąższu. Wlej jogurt i kwaśną śmietanę. Przypraw szczyptą soli i mielonym pieprzem. Sos wymieszaj.

Mięso wraz z warzywami wyjmij z piekarnika. Filety z kurczaka pokrój na kawałki pod kątem od strony skrzydełka i ułóż je na półmisku. Warzywa wymieszaj delikatnie z listkami kolendry i połóż dookoła mięsa. Polej całość sosem z pieczenia. Dodatkowo nałóż obok sos z grejpfrutów. Na koniec udekoruj aromatyczną kolendrą.


Komentarze