Filet z kurczaka z sosem rabarbarowym

Filet z kurczaka z sosem rabarbarowym

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kurczak (wykorzystamy z niego filety i skrzydełko)
    • skórka 1 cytryna
    • 50 g mielonych migdałów
    • 3 gałązki świeżej mięty
    • 1 jajko 
    • 1/ 2 papryki czerwonej
    • 1 cebula szalotka
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos rabarbarowy:

    • 300 g rabarbaru
    • 150 g wina białego
    • 40 g cukru
    • 100 ml bulionu warzywnego
    • skórka z 1/4 cytryny
    • 10 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyj dokładnie kurczaka. Ostrym nożem odetnij filety wzdłuż korpusu. Przetnij w miejscu łączenia skrzydełka z tułowiem. Odetnij jeszcze skrzydełko na zgięciu „V”. Filety ze skórą i dekoracyjnym skrzydełkiem idealnie nadają się do faszerowania. Mięso przypraw solą i świeżo mielony pieprzem. 

Przygotuj nadzienie: sparz cytrynę i obierz skórkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę szalotkę, paprykę i skórkę cytryny. Przełóż składniki do miski. Wsyp jeszcze mielone migdały. Następnie pokrój miętę i dodaj do farszu. Wbij żółtko, aby składniki farszu się połączyły. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie. 

Rozłóż filety z kurczaka. Palcem wskazującym zrób miejsce pod skórą i małą łyżeczką nałóż farsz. Dokładnie rozprowadź na całej powierzchni i dociśnij skórę. Ważne jest, by farsz nie wystawał. 

Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzej oliwę z oliwek i połóż delikatnie mięso od strony skóry. Dopiero jak się zrumieni, przewróć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wstaw do niego aromatycznego kurczaka na dopieczenie na ok. 10–12 minut. 

Następnie obierz rabarbar z grubej skóry i pokrój na kawałki ok. 1 cm. Zagotuj białe wino i jak tylko alkohol odparuje, wlej bulion i dodaj w jednym kawałku skórkę z cytryny oraz rabarbar. Gotuj przez 3–4 minuty, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dopraw cukrem. Możesz jeszcze lekko zagęścić sos mąką ziemniaczaną, którą należy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i taką zawiesinę wlewać stopniowo do rabarbaru. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj sos. 

Wyjmij mięso i pokrój na plastry pod kątem. Wylej na półmisek lub talerz sos rabarbarowy i ułóż dekoracyjnie faszerowane filety. Na koniec udekoruj danie listkami mięty.


Komentarze