Filet z łososia w sosie chrzanowym

Filet z łososia w sosie chrzanowym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 750 g fileta łososia
    • 1/3 l mleka
    • 2 łyżki mąki
    • 1 kostka masła
    • 1 szkl. tartego chrzanu
    • 1 cytryna
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
    • 12 różyczek blanszowanego brokułu
    • sól, pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia pokrój na steki, przypraw i lekko obsmaż. Przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego tłuszczem. W rondlu rozpuść masło, a w nim rozprowadź mąkę. Zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i mieszając rozprowadź zasmażkę mlekiem. Gdy dokładnie wszystko się połączy, ponownie zagotuj mieszając i dodaj odciśnięty chrzan i sok z cytryny. Powstały sos nałóż na steki z łososia. Całość obłóż różyczkami brokułu i posyp posiekanym jajkiem, wymieszanym z natką pietruszki. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 15–20 minut.


Komentarze