Filet ze szczupaka o aromacie trawy żubrowej

Filet ze szczupaka o aromacie trawy żubrowej

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g filetów ze szczupaka
    • 200 g ziemniaków Gala z Tesco
    • 100 g boczku wędzonego
    • 1/2 pęczka młodej cebulki
    • 1/2 cytryny
    • 10 ml żubrówki
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 10 ml octu winnego
    • 200 g liści szpinaku
    • 1 szczypiorek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filet ze szczupaka podziel na dwie równe porcje. Upewnij się, że ryba nie ma ości. Przełóż filety do miski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Polej lekko oliwą (ok. 20 ml), następnie żubrówką i wstaw rybę do lodówki na 6 godzin, aby przeszła aromatem trawy żubrowej. 

Do garnka włóż ziemniaki i zalej taką ilością wody, by je zakryć. Wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Ziemniaki powinny być ugotowane na 3/4. Wyjmij je z wody i przelej zimną wodą. Schłodzone obierz ze skórki i pokrój na plastry, a potem w kostkę. Pokrojone przełóż do miski. 

W następnej kolejności pokrój w kostkę boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE i przesyp na suchą patelnię. Wstaw patelnię na grilla i poczekaj do momentu, aż boczek zrumieni się na skwarki. Przecedź skwarki z tłuszczu i dodaj do ziemniaków, a następnie wymieszaj. Ziemniaki przypraw pieprzem oraz solą. Dolej oliwę i ocet winny. Pokrój drobno szczypiorek i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. 

Wyjmij rybę z marynaty i połóż na rozgrzany ruszt grilla. Opiekaj z każdej strony przez 3–4 minuty. Pamiętaj, że zbyt długie grillowanie ryby bardzo ją wysusza. Umyj młode liście szpinaku i odsącz z wody. Korzystaj z wirówki do sałat, która poprzez wirowanie liści odsącza kropelki wody. 

Na półmisku ułóż szpinak i sałatkę ziemniaczaną z boczkiem. Grillowany filet ze szczupaka połóż na sałatce. Do dekoracji dania użyj szczypiorek.


Komentarze