Filety z dorsza z czosnkowo-pietruszkowa skorupka

Filety z dorsza z czosnkowo-pietruszkowa skorupka

  • 00:45
  • 4 porcje
  • 333 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg filetu z dorsza (najlepiej tzw. polędwiczki)
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Dorsza dzielimy na cztery części, usuwając wcześniej pęsetką ewentualne ości, nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze natartej dwoma łyżkami oliwy.

2

Bułkę tartą zalewamy winem.

3

Dodajemy bardzo drobno posiekane czosnek i pietruszkę, oprawiamy odrobiną soli i dość obficie pieprzem, całość mieszamy.

4

Powstałą masą okładamy dorsza.

5

Skrapiamy całość resztą oliwy, wkładamy bez przykrycia do gorącego piekarnika, zapiekamy ok. 15–20 min, aż z bułki powstanie rumiana skorupka, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze