Filety z gęsi faszerowane kasztanami w sosie piernikowym

Filety z gęsi faszerowane kasztanami w sosie piernikowym

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 filety z gęsi bez kości
    • 50 g masła
    • 2 łyżeczki ciemnego kremu balsamicznego
    • 250 g gotowanych kasztanów
    • 1 cebula szalotka
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 ml białego wina
    • 150 g piernika bez czekolady i polewy
    • 100 ml śmietanki
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
    • 3-4 gałązki świeżego majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z gęsi umyj dokładnie i odsącz w ręczniku kuchennym. Obierz cebulkę i czosnek. Umyj zioła. Pierniki pokrusz na małe kawałki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulkę i czosnek. Przypraw od razu szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Jak tylko cebulka straci swój surowy zapach i zacznie się szklić, dodaj gotowane kasztany. Podsmaż wszystko razem.

3

Na koniec dodaj krem balsamiczny do smaku i jeszcze lekko podgrzej. Karmelowy smak kremu bardzo wzbogaca aromat kasztanów. Dodaj jeszcze 2 gałązki pokrojonego majeranku. Przełóż kasztany z patelni do miski i jeszcze lekko pognieć widelcem na mniejsze kawałki.

4

Przygotuj filety do nadziewania. Nożem natnij błonę pomiędzy skórą a mięsem. Odetnij skórę w kształt sakiewki. Uważaj, aby nie przeciąć skóry. Włóż kasztany i dobrze dociśnij. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej suchą patelnię, najlepiej teflonową i obsmaż filety z każdej strony. Zacznij od strony ze skórą, gdy tłuszcz się wytopi, odwróć mięso na drugą stronę i jeszcze smaż przez 1-2 minuty. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do temperatury ok. 140° i wstaw mięso na ok. 20 min, aby dobrze się wypiekło.

5

W czasie pieczenia mięsa, przygotuj sos. W rondelku zagotuj białe wino i wsyp pierniki. Wymieszaj dobrze i gotuj do lekkiego zgęstnienia sosu. Przypraw sos mieszanką korzenną. Dolej jeszcze śmietankę i wymieszaj.

6

Wyjmij gęsi z pieczenia i przełóż na deskę. Odczekaj chwilę, aż soki wewnątrz się uspokoją. Pokrój na plastry pod kątem i ułóż dekoracyjnie na półmisku. Polej jeszcze sosem piernikowym i dekoruj świeżymi listkami majeranku.


Komentarze