Filety z kurczaka faszerowane dynią i grzybami pieczone z masłem orzechowym

Filety z kurczaka faszerowane dynią i grzybami pieczone z masłem orzechowym

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 320 g filetu z kurczaka
    • 100 g dyni
    • 100 g grzybów leśnych
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g masła
    • 20 ml + 10ml oliwy z oliwek
    • 50 g orzechów włoskich
    • 20 g bułki tartej
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • 1 żółtko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filety z kurczaka dobrze umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Przygotuj farsz: dynię obierz i pokrój na duże kawałki . Przełóż do naczynia porcelanowego, polej oliwą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°, następnie piecz przez 10 minut.

W tym czasie obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Grzyby oczyść z piasku i ewentualnych liści lub igieł. Grzyby pokrój w drobną kostkę i razem z cebulą i czosnkiem dodaj do pieczonych kawałków dyni. Piecz jeszcze przez 10 minut. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Filety z kurczaka natnij wzdłuż nożem, aby powstała kieszeń. Przypraw solą i pieprzem. Odłóż kilka kawałków pieczonej dyni do dekoracji dania. Resztę dyni i grzyby pognieć widelcem na farsz. Dosyp bułkę tartą, aby zgęścić nadzienie. Przypraw jeszcze ewentualnie do smaku. Łyżką nałóż farsz do kieszonek. Dociśnij na brzegach, aby nadzienie nie wypłynęło.

Orzechy posiekaj nożem na drobne kawałki. Przełóż do miski, dodaj miękkie masło, przypraw lekko pieprzem oraz delikatnie solą. Posiekaj natkę i wraz z żółtkiem dodaj do orzechów. Wymieszaj dobrze masło. Rozgrzej patelnie z oliwą i podsmaż filety z kurczaka z obu stron. Wstaw mięso do piekarnika z termoobiegiem i piecz w temperaturze 160° przez 10 minut.

Filety wyjmij, nałóż masło orzechowe i ponownie wstaw do piekarnik, aby masło się zrumieniło. Gotowe mięso pokrój na kawałki. Na talerzu rozłóż pieczoną dynię, a na niej kawałki kurczaka, polej sosem z pieczenia mięsa. Do dekoracji wykorzystaj listki pietruszki.


Komentarze