Filety z pstrąga łososiowego w sosie curry

Filety z pstrąga łososiowego w sosie curry

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g filetów z pstrąga łososiowego
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 limetki
    • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
    • 2 łyżki masła
    • 2 szalotki
    • 1 łyżka mieszanki przypraw typu curry
    • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
    • 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 1 pęczek natki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pozbawioną skóry rybę kroimy w kostkę o bokach ok. 2 cm.

2

Przekładamy do miski, dodajemy zgniecione w moździerzu na proszek ziele angielskie, starty imbir oraz sok z limetki, odstawiamy na 1/2 godz.

3

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, szklimy ją. 

4

Wsypujemy proszek curry i kurkumę, smażymy razem kilkanaście sekund, dodajemy zamarynowaną rybę wraz z marynatą, solimy.

5

Wlewamy śmietankę. 

6

Ddodajemy przekrojone na pół pomidorki i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min, aż sos zgęstnieje, jedynie potrząsając garnkiem, by ryba się nie rozpadła, Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, podajemy przybrawszy listkami kolendry.


Komentarze