Filety z pstrąga w tokaju i estragonie

Filety z pstrąga w tokaju i estragonie

  • 00:30
  • 3 porcje
  • 561 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 800 g filetów z pstrąga
    • 2 łyżki masła
    • 200 ml białego słodkiego tokaju szamorodni
    • kilkanaście listków świeżego estragonu
    • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • sól

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z pstrąga oprószamy solą i pieprzem. 

2

Kładziemy na patelnię na rozgrzaną łyżkę masła.

3

Obsmażamy krótko z obu stron począwszy od strony ze skórą. Przekładamy na talerz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C, by ryby nie ostygły podczas przygotowania sosu (ok. 10–15 min).

4

Na patelnię wlewamy wino, dodajemy posiekany estragon i trzymamy na ogniu, aż 3/4 wina odparuje.

5

Dodajemy resztę masła i soku z cytryny, zagotowujemy, ubijając trzepaczką do sosów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zgęstniały sos wylewamy na talerze, kładziemy na nim wyjęte z piekarnika filety, podajemy.


Komentarze