Filety z soli faszerowane krewetkami

Filety z soli faszerowane krewetkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g filetu z soli
    • 100 g krewetek koktajlowych
    • 100 g ryżu dzikiego
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • szczypta szafranu
    • 2 gałązki bazylii
    • 1 pomidor
    • 100 ml wina białego
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 30 g masła
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 1/2 cytryny do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty


W garnku wstaw wodę do gotowania ryżu. Jak tylko się zagotuje, dodaj 1 łyżeczkę soli i wsyp dziki ryż. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 30 minut.

W tym czasie umyj filety z soli i rozłóż na desce. Przetnij wzdłuż nożem, aby powstały pasy, w które zawiniesz krewetki. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli krewetki są mrożone, to przesyp do miseczki i zalej ciepłą wodą. Będą odmrożone po kilku minutach. Odsącz je na sicie i odciśnij w rękach z nadmiaru wody. Przełóż do porcelanowej miski.

Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do krewetek. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, następnie dodaj do owoców morza i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na filety i zawiń. Warto przebić roladki z soli wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Rybę przełóż do formy ceramicznej, nadającej się do pieczenia i polej oliwą. Wstaw do pieczenia na ok. 12–15 minut.

W rondelku zagotuj białe wino z szafranem. Gotuj jeszcze na mocnym ogniu, aby wino odparowało do połowy swojej objętości. Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do wina. Przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej śmietankę i jeszcze gotuj, aż sos lekko zgęstniej. Na koniec poszarp liście bazylii i dodaj do sosu. Już nie gotuj, bo bazylia straci swój aromat.

Ugotowany ryż odcedź na sitku i wymieszaj ze świeżym masłem. Przełóż następnie na półmisek, rozsypując go przez cały środek. Na ryżu ułóż roladki z soli. Polej aromatycznym sosem dookoła. Do dekoracji można wykorzystać listki natki pietruszki i bazylii oraz dekoracyjnie pokrojoną cytrynę.


Komentarze