Fistaszek czyli słodko-słone ciasto

Fistaszek czyli słodko-słone ciasto

  • 02:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 30 dag mąki
    • 10 dag masła
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 15 dag cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki śmietany kwaśnej

    Nadzienie:

    • 50 dag orzeszków ziemnych, solonych
    • masło orzechowe (pół słoika)
    • 3 łyżki słodkiej śmietany
    • 1 żółtko
    • 2 szczypty soli

    Dekoracja:

    • polewa z gorzkiej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder. Potem siekamy z masłem, na środku masy robimy dołek i wbijamy jajko i dodajemy śmietanę. Ciasto zagniatamy do powstania jednolitej masy (jeżeli się lepi, to dodatkowo dosypujemy je mąką).

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po pół godzinie, ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy w proporcji 3:2.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy większą część ciasta.

W miseczce miksujemy masło orzechowe, śmietanę, i żółtko i sól. Masę wylewamy na wyłożone ciasto i posypujemy równomiernie orzechami. Całość przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy przez 35–45 min. Ciasto wyciągamy z piekarnika, a gdy wystygnie polewamy gorzką czekoladą.


Komentarze