Flądra pieczona w soku z cytryny

Flądra pieczona w soku z cytryny

  • 15:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 flądra
    • 2 cytryny
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 50 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z 2 cytryn, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. W jednej połowie marynaty zamarynuj rybę. Przykryj ją i odstaw na godzinę do lodówki. Drugą połowę marynaty zostaw do podlewania ryby w trakcie pieczenia.

Formę do zapiekania wysmaruj 25 g masła i włóż do niej rybę, posmarowaną także z wierzchu masłem. Piecz ok. 30 min w piekarniku aż się zarumieni. Co jakiś czas podlewaj przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny i oliwy. Flądrę podawaj polaną masłem z pietruszką.


Komentarze