Flądra z bazylią w winie

Flądra z bazylią w winie

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 flądra
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 2 łyżki świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Flądrę umyj dokładnie z zewnątrz, pamiętając o rękawicach ochronnych ze względu na ostrą skórę ryby. Osusz ją i skrop sokiem z cytryny, a następnie natrzyj solą. Formę do pieczenia wysmaruj masłem (1 łyżka), obsyp flądrę suszoną bazylią, a na wierzch ryby połóż 1 łyżkę masła. Flądrę wstaw na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180°. Po 10 min zalej winem i dopiecz ok. 10 min, aby wino wyparowało. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.


Komentarze