Flaki po mazursku

Flaki po mazursku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • flaki wołowe: 1 kg
    • kości wołowe: 50 dag
    • włoszczyzna: 40 dag
    • tłuszcz: 6 dag
    • mąka: 3 dag
    • ostry żółty ser: 5 dag
    • przyprawy: pieprz, bazylia, imbir, majeranek, papryka, sól, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Flaki musisz starannie wyczyścić, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie (albo lepiej w ciepłej), wyszoruj je solą i szczotką i znowu płucz 2–3 razy. Następnie znowu zalej je zimną wodą, zagotuj, odcedź, po czym przelej zimną wodą.

Po tej płukance zajmij się włoszczyzną. Umyj ją i opłucz. Kości opłucz i zalej zimną wodą i ugotuj z nich wywar, który następnie przecedzisz. 1/2 l wywaru odlej, a do pozostałego włóż flaki, które będziesz gotować aż do miękkości, a na koniec dodasz połowę włoszczyzny.

Pozostałą część włoszczyzny pokrój w słomkę, włóż na 3 dag stopionego tłuszczu, dodaj jeszcze 1/7 l wody i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Resztę tłuszczu stop, dodaj mąkę, zmieszaj, dodaj pozostały (z gotowania) zimny wywar i zagotuj go.

Gdy flaki będą miękkie, możesz je wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki, a następnie włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser (uprzednio starty) oraz resztę przypraw podawaj osobno, aby każdy mógł sobie doprawić według smaku. Smacznego!


Komentarze