Flan grzybowy

Flan grzybowy

  • 01:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 45 g suszonych grzybów
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1 i 1/2 szkl. kremówki 30%
    • 4 jajka
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby namocz ok. 1 godz. w ciepłej wodzie. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na wolnym ogniu cebulę wraz z grzybami. Smaż aż cała woda wyparuje, a grzyby staną się lekko suche.

Grzyby przełóż do miski, wciśnij obrany czosnek, wlej śmietankę i rozbełtane jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dodaj przyprawy do smaku. Flan przelej najlepiej do silikonowych foremek po same brzegi. Jeśli takich nie posiadasz, wlej flan do innych foremek wysmarowanych oliwą. Zapiekaj ok. 35 minut w temp. 180°aż masa się zetnie i zarumieni. Początkowo flan urośnie, a następnie opadnie. Po zapieczeniu odważ delikatnie brzegi foremek, wyjmij flan i podawaj na ciepło z sałatką z pieczonych buraków (bez dodatku grzybów) lub kapustą z orzechami albo barszczem.


Komentarze