Flan z kolendrą

Flan z kolendrą

  • 00:40
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kalafiora
    • 1 i 1/2 pęczka kolendry
    • 1 cebula
    • 2 jaja
    • 1 szkl. kremówki 36%
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki, nogę obierz ze skórki. Część małych różyczek odłóż. Następnie włóż kalafiora do gorącej osolonej i posłodzonej wody i gotuj przez ok. 8 min. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek. Listki kolendry poodrywaj z łodyżek i opłucz je w zimnej wodzie. Kalafiora zmiksuj na gładką masę ze śmietaną, cebulą, listkami świeżej kolendry i jajkami. Całość przypraw solą i pieprzem. Do żaroodpornych naczyń włóż po jednej różyczce kalafiora i zalej zmiksowaną masą. Zapiekaj w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA w temp. 180° przez ok. 15–20 min.  

Kąpiel wodna: do większego żaroodpornego naczynia wlej wodę do 1/3 jego wysokości i poukładaj w nim mniejsze naczynka z potrawą.


Komentarze