Flan z malinami

Flan z malinami

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g malin 
    • 5 jajek 
    • 100 g cukru 
    • 20 g cukru waniliowego 
    • 120 ml śmietanki 30% 
    • 250 ml mleka 3,2% 
    • 10 g masła

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do miski wlej mleko i śmietankę. Dodaj 2 jajka i 3 żółtka. Wszystko razem wymieszaj. Wsyp jeszcze cukier i cukier waniliowy.

2

Ubijaj rózgą, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3

Szklaneczki do flanu wysmaruj masłem. Poukładaj na dnie maliny.

4

Zalej masą jajeczną. Nie musisz przejmować się, jeśli owoce podniosą się.

5

Miseczki wstaw do kąpieli wodnej, czyli do naczynia wypełnionego wodą przynajmniej do 3/4 wysokości szklaneczek do flanu. Włącz piekarnik i rozgrzej do temp. 120° z funkcją termoobiegu. Wstaw naczynie ze szklaneczkami i piecz przez 60 min.

6

Flan będzie gotowy, gdy masa jajeczna ze śmietanką całkowicie się zetnie. Możesz to sprawdzić, nakłuwając nożem wierzch kremu. Wyjmij do ostygnięcia. Gdy tylko temperatura zbliży się do pokojowej, schowaj flan do lodówki, aby całkowicie stężał.

7

Flan można dodatkowo dekorować świeżymi malinami lub polać syropem malinowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze