Focaccia z figami i rozmarynem

Focaccia z figami i rozmarynem

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto z czarnymi oliwkami:

    • 40 g czarnych oliwek
    • 250 g mąki pszennej tortowej
    • 25 g drożdży
    • 175 ml wody
    • 30 ml oliwy
    • 5 g soli

    Nadzienie:

    • 100 g fig (suszonych lub świeżych)
    • 3 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 gałązki rozmarynu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie, dodaj mąkę, sól i wyrób elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Oliwki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z wyrośniętym ciastem oraz oliwą. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, podsyp mąką pszenną. Wyłóż ciasto do płaskiej formy nasmarowanej wcześniej oliwą. Nie powinno być zbyt grube, maksymalnie może mieć ok. 1,5 cm.

Figi suszone, jeśli są twarde namocz we wrzątku przez 10 min. Następnie pokrój na ćwiartki, wymieszaj z miodem i przypraw cynamonem. Tak przygotowane figi ułóż dekoracyjnie na cieście. Wierzch ciasta posyp posiekanym rozmarynem. Wstaw foccacię w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40–50 min.

Przed zakończeniem wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do temp. 220°. Kiedy ciasto podniesie się do połowy fig, jest gotowe do pieczenia. Włóż  je do piekarnika na 15 min, a następnie zredukuj temp. do 190° i dopiecz foccacię przez kolejne 25 min.

Gotowy chlebek z figami przed samym podaniem polej łyżką miodu i pokrój na kawałki. Udekoruj foccacię gałązkami rozmarynu.


Komentarze