Focaccia z pomidorkami

Focaccia z pomidorkami

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg pomidorków truskawkowych
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • ok. 300 ml ciepłej wody
    • pęczek świeżych liści bazylii
    • przyprawy: gruba sól morska, suszona bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: w dużej misce rozetrzyj drożdże, dodaj cukier, sól, 1 łyżkę mąki i kilka łyżek wody – wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj i pozostaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15–20 min. Gdy zaczyn urośnie, wsyp pozostałą mąkę, dodaj resztę wody, 2 łyżki oliwy i wyrób gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde, dolej odrobinę wody. Jeśli będzie kleić się do rąk – dosyp trochę mąki. Ciasto zagnieć w kulę, posmaruj spód oliwą i przełóż na duży talerz. Następnie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto wyjmij i zagniataj je jeszcze kilka minut. Następnie stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt grubości 1,5–2 cm.

Blachę do pieczenia posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek i przełóż na nią ciasto. Następnie nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Po tym czasie nakłuj ciasto widelcem lub patyczkiem, posmaruj z wierzchu 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp suszoną bazylią i poukładaj na nim umyte pomidorki wraz z szypułkami. Całość posyp solą morską. Piekarnik nagrzej do temp. 200° i wstaw ciasto na 20 min. Piecz je aż się zarumieni. Upieczone ciasto udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na zimno lub ciepło jako dodatek do sałatek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze