Focaccia z prosciutto

Focaccia z prosciutto

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 g świeżych drożdży
    • 3–4 szkl. mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki oliwy
    • 100 ml ciepłej wody

    Dodatkowo:

    • 100 g sera mozzarella
    • 100 g Prosciutto
    • 2 łyżki zielonego pesto
    • mix sałat
    • 2 łyżki startego Parmezanu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Zapraszamy ojca chrzestnego na pyszną foccacię. Focaccia to jeden z moich ulubionych drożdżowych wypieków. W formie kanapki sprawdza się idealnie. A połączenie jeszcze ciepłej focaccii, prosciutto i mozzarelli jest moim zdaniem genialne. Jestem pewna, że posmakowałoby Ojcu Chrzestnemu.

 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby było zbyt rzadkie, to możesz dosypać więcej mąki. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. 

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, połóż je na blat posypany mąką, lub od razu na arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj je i uformuj prostokąt o grubości około 3 cm. Polej wierzch oliwą. Możesz też położyć kilka liści świeżej bazylii. Tak przygotowaną focaccię ułóż na blaszce do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 160˚, przez ok. 30 minut.

3

Upieczoną focaccię przekrój w poprzek i przygotuj tak jak kanapki. Posmaruj zielonym pesto, połóż na nią sałatę, pokrojoną mozzarellę oraz prosciutto. Na koniec posyp parmezanem i przykryj wierzchnią częścią. 

 


Komentarze