Fondue serowe

Fondue serowe

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g sera pleśniowego lazur
    • 150 g sera żółtego ementaler
    • 200 g sera cheddar lub grojer
    • 150 ml wina białego wytrawnego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • przyprawy: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, świeże zioła

    Do maczania:

    • biały podpieczony chleb pokrojony w kostkę
    • oliwki
    • kabanosy
    • świeże warzywa: ogórek zielony, pomidorki koktajlowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie sery żółte zetrzyj na tarce, lazur pokrój w kosteczkę. Rondel nasmaruj połówkami czosnku. Wlej wino (lub śmietankę kremówkę) i sok z cytryny. Dodaj sery i gotuj mieszając je do momentu aż się rozpuszczą. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w łyżce wody i pod koniec gotowania serów dodaj do rondla, dopraw gałką i pieprzem. Możesz także dodać świeże lub suszone zioła. Masę jeszcze raz krótko zagotuj, aż stanie się gładka. Następnie przelej ją do naczynia do fondue. W rozpuszczonym serze maczaj ulubione dodatki.


Komentarze