Francuskie zawijaski

Francuskie zawijaski

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 150 g startego żółtego sera
    • 150 g szynki
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • 1 natka pietruszki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 jogurt naturalny
    • przyprawy: pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj starty ser, jajko i natkę pietruszki (świeżą bądź suszoną – z torebki). Przypraw pieprzem, dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Przygotowany farsz równomiernie nałóż na rozmrożone, rozwinięte ciasto francuskie. Następnie całość zwiń. Powstałe rolady pokrój na 2-centymetrowe plastry i ułóż je płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Powstałe zawijaski posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15–20 min w temperaturze 200º. 

W oczekiwaniu na upieczone zawijaski, przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polewaj roladki.

 


Komentarze