Frankfurterki z sałatką z pomidorów i białej rzodkiewki

Frankfurterki z sałatką z pomidorów i białej rzodkiewki

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. frankfurterek Tesco (400 g)
    • 300 g pomidorów czerwonych
    • 300 g pomidorów żółtych
    • 1 pęczek szczypiorku z wiosennej cebulki
    • 1 rzodkiew biała
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego kremowego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kiełbaski wyjmij z opakowania i rozetnij tak, aby grillować je osobno. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Posmaruj warzywa delikatnie oliwą i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

2

Przygotuj grill i jak tylko żar się ustabilizuje, połóż na środku rusztu kiełbaski, a dookoła pomidory. To ważne, by pomidory znalazły się z boku, bo żar w tej części grilla jest mniejszy. Warzywa lepiej się wypieką. Kiełbasek nie trzeba nacinać, bo są cienkie i szybko się grillują.

3

Gdy zarumienią się z jednej strony, przewróć je na drugą i dalej dopiekaj. Pomidory też wymagają odwrócenia. W tym czasie obierz białą rzodkiew i umyj szczypiorek. Kiełbaski rumiane przełóż na deskę i pokrój pod kątem na kawałki.

4

Na półmisku połóż grillowane pomidory, a dookoła ułóż dekoracyjnie aromatyczne kiełbaski. Rzodkiew pokrój w cienkie piórka i posyp nią sałatkę. Udekoruj danie jeszcze pociętym szczypiorkiem i całość polej oliwą oraz octem kremowym. Od razu podawaj.


Komentarze