Frittata z kiełkami pszenicy i pomidorkami koktajlowymi

Frittata z kiełkami pszenicy i pomidorkami koktajlowymi

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 6 jaj
    • garść kiełków pszenicy
    • 1 średnia cebula
    • garść tartego sera żółtego
    • 4 łyżki oliwy do smażenia
    • szczypta tymianku suszonego lub świeżego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj patelnię o średnicy ok. 17 cm, nie większą. Jajka dokładnie roztrzep, dodaj kiełki, tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w plasterki, zeszklij na średnim ogniu na 1 łyżce oliwy. Dodaj tymianek i pomidorki koktajlowe w całości. Zwiększ temperaturę palnika. Kiedy olej zacznie skwierczeć, wlej jajka i energicznie wszystko wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień i smaż ok. 3 min, już nie mieszając.

Na talerz prosto z patelni przełóż frittatę, odwracając ją na drugą stronę. Patelnię oczyść z resztek ze smażenia, dolej 1 łyżkę oliwy, rozgrzej i przełóż placek z powrotem na patelnię do góry spodem, smaż 1-2 minuty. Przełóż na talerz i pokrój w trójkąty, posyp kiełkami, podawaj z ulubionymi sosami i sałatkami.


Komentarze