Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​ok. 80 g świeżego szpinaku
    • kilka plastrów salami
    • 3 pieczarki
    • 1 szkl. drobnego, ugotowanego makaronu
    • 1/2 szkl. sera żółtego tartego
    • parmezan lub tarty żółty ser do posypania
    • 4 jajka
    • 4 łyżki oliwy do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak dobrze umyj i oczyść. Pieczarki obierz i pokrój w plastry, a salami pokrój na ćwiartki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pieczarki ze szpinakiem (ok. 6 min). Dodaj makaron i wszystko razem dokładnie wymieszaj, następnie łyżką wygładź powierzchnię potrawy, zmniejsz ogień i polej z wierzchu oliwą.

Jajka roztrzep i wymieszaj z żółtym serem, dopraw solą i pieprzem. Następnie zalej nimi makaron na patelni i smaż całość ok. 5 min, do momentu ścięcia się omletu. W międzyczasie potrząsaj patelnią, aby omlet się nie przypalił. Następnie poukładaj na wierzchu kawałki salami, przykryj patelnię pokrywką i czekaj aż omlet bez przewracania równomiernie zapiecze się. Podawaj od razu, posyp parmezanem i świeżymi listkami szpinaku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze