Frytki

Frytki

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na frytki
    • olej roślinny do głębokiego smażenia, np. słonecznikowy
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W garnku dobrze rozgrzać olej (do temperatury 190 stopni), na wysokość 10–15 cm (nie więcej niż 3/4 garnka oleju). Smażyć osuszone i pokrojone ziemniaki, w małych porcjach, po 8-9 frytek w jednej partii.

Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze (po około minucie) wyjąć frytki łyżką cedzakową i położyć je na ręcznik papierowy. Smażyć resztę partii ziemniaków w tak samo gorącym oleju. Rozgrzać olej do temperatury trochę niższej niż wyjściowa (około 160 stopni) i ponownie smażyć wszystkie partie frytek przez około 4 minuty każdą partię. Wyjąć łyżką cedzakową, posypać solą i zaraz podawać.


Komentarze