Galareta z krewetkami, rybą i groszkiem

Galareta z krewetkami, rybą i groszkiem

  • 01:30
  • 2 porcje
  • 411 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g fileta ryby morskiej, np. miruna, mintaj, dorsz
    • 200 g oczyszczonych krewetek koktajlowych
    • 1 szkl. groszku mrożonego
    • garść koperku

    Wywar:

    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera
    • 2 pory (biała część)
    • 4 ziela angielskie
    • 1/2 cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • 5 kulek pieprzu czarnego
    • 1 i 1/2 l wody
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 6–7 łyżeczek żelatyny
    • sól

    Sos musztardowy:

    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka jogurtu greckiego
    • 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj wywar. Obrane i umyte warzywa, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie zalej zimną wodą. Gotuj wywar ok. 1 godz., a następnie przecedź. Zachowaj z wywaru 1–2 marchewki pokrojone w plasterki lub paseczki. Do wywaru dodaj sos rybny, sok z cytryny i żelatynę. Wymieszaj i dopraw solą.

Ugotuj groszek. Rybę i krewetki przełóż na sitko do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem (ok. 10 minut).

Do mniejszych pojemniczków przełóż marchewkę, rozdrobnioną na mniejsze kawałki rybę, krewetki, koperek i groszek. Zalej przestudzonym wywarem. Odstaw do wystudzenia i przełóż na noc do lodówki. Przygotuj sos - wystarczy, że połączysz składniki na sos.

Jeżeli chcesz łatwo wyciągnąć galaretę z pojemnika, włóż pojemnik do miseczki z wrzątkiem na 30 sekund. Odwróć pojemnik i wyciągnij galaretę.

Podawaj z sosem i cząstkami cytryny lub limonki.


Komentarze