Galareta z łososiem

Galareta z łososiem

  • 02:35
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g surowego łososia
    • 1/2 selera
    • 2 małe pietruszki
    • 7 cm świeżego imbiru w korzeniu
    • kilka papryczek chili
    • 2-4 łyżki soku z cytryny
    • sól do smaku
    • przyprawa do ryb
    • 8 g żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik nastaw na 200°C. Łososia dopraw przyprawą do ryb, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

2

Obierz seler, pietruszkę i imbir. Imbir pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa włóż do niewielkiego garnka i zalej 1/2 litra wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 30-40 minut. Pod koniec posól wywar. Gotowy wywar zdejmij z ognia, przecedź i dopraw sokiem z cytryny. Do galaretki potrzebujesz ok. 300-400 ml wywaru. Jeżeli wywar za bardzo się zredukuje w czasie gotowania, możesz go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

3

Upieczonego łososia wystudź, rozdrobnij i rozłóż do 12 kieliszków o pojemności 50 g. Możesz dodać nieco pokrojonych warzyw z wywaru i parę plasterków świeżej papryczki chili. W 400 ml wywaru rozpuść dokładnie żelatynę (w razie potrzeby podgrzej nieco wywar, uważając, żeby się nie zagotował). Po wystudzeniu zalej wywarem z żelatyną przygotowane w kieliszkach mięso z łososia. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podaj na plastrach cytryny.


Komentarze