Galaretka drobiowo-wieprzowa

Galaretka drobiowo-wieprzowa

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 dag mięsa z golonki
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 1 udko z indyka
    • 4 marchewki
    • korzeń pietruszki
    • kawałek selera
    • puszka groszku
    • natka pietruszki
    • 2 listki laurowe
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • 5 jajek
    • żelatyna na 3 l wody
    • 1 kostka drobiowa
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do gara, dorzucamy obrane i umyte warzywa: marchewki, pietruszkę i selera. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy 4 litrami wody, solimy, pieprzymy i dorzucamy kostkę. Zbieramy szumowiny i gotujemy rosół przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie powinno nam zostać ok. 3 l rosołu, doprawiamy do smaku – rosół musi być wyrazisty. Mięso wyciągamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z marchewką, pietruszką i selerem. Jajka gotujemy na twardo.

Przez gazę albo grube sito przecedzamy rosół, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. W salaterkach układamy: jajka, marchewkę, mięso, groszek, natkę pietruszki i zalewamy rosołem. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki.


Komentarze