Galaretka ogórkowa

Galaretka ogórkowa

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 świeże długie ogórki
    • 1 mały pęczek bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • 12 g żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i dokładnie usuń miąższ z nasionami. Oberwij listki bazylii i razem z ogórkami zmiksuj w malakserze. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.

Do osobnej miseczki wlej gorącą wodę (powinno jej być tyle, aby razem ze zmiksowanym ogórkiem miała objętość 0,5 l). Do wody wsyp tyle żelatyny, ile potrzeba na pół litra płynu i dodaj jeszcze pół łyżeczki. Żelatynę dokładnie rozpuść i odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie wybierz foremki na galaretki (np. kieliszki, foremki do małych babeczek) i wyłóż je folią spożywczą. Połącz ogórki z przestudzoną żelatyną i przełóż do foremek. Wstaw do lodówki, aby stężała.

Dzięki folii w foremkach galaretkę łatwo przełożysz na talerze. Najlepiej smakuje ze słonym twarożkiem, jako przystawka lub dodatek do mięs.


Komentarze