Galaretka owocowa

Galaretka owocowa

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 3 razy po 1/3 szkl. cukru
    • 1 szkl. jagód mrożonych
    • 2 szkl. truskawek mrożonych lub świeżych
    • 2 pomarańcze
    • 2 łyżki żelatyny
    • ok. 3/4 szkl. wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomarańcze sparz, obierz ze skórki, oczyść z błon i pestek, pokrój na małe kawałeczki. Skórkę z 1/4 pomarańczy pokrój w kosteczkę. Przygotuj 3 garnuszki. Do każdego z garnuszka wlej po ok. 1/4 szklanki wody i dodaj truskawki, pomarańcze i jagody. Zasyp cukrem – po 1/3 szklanki. Zawartość każdego garnka gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU co jakiś czas mieszając, do momentu wytworzenia się owocowego syropu.

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i poczekaj aż spęcznieje. Następnie rozpuść ją w 6 łyżkach gorącej wody. Podziel roztwór na 3 części i dodaj do każdego garnuszka, wymieszaj. Galaretki pozostaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki i kiedy zaczną tężeć, ale jeszcze będą płynne, wyjmij i nałóż pierwszą warstwę każdego koloru do plastikowych pojemniczków. Ponownie wstaw do lodówki, aby stężała. Następnie wyjmij i nałóż kolejną warstwę. Znów wstaw do lodówki do stężenia – postępuj tak z każdą warstwą. Każda warstwa, na którą nakładasz kolejną galaretkę w innym kolorze, musi stężeć, żeby kolory nie mieszały się ze sobą. Galaretki schowaj do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem udekoruj owocami i bitą śmietaną.


Komentarze