Gałeczki mięsne duszone w pomidorach i czerwonym winie

Gałeczki mięsne duszone w pomidorach i czerwonym winie

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mięsa mielonego z łopatki
    • 1 cebula
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 5 cm pora
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka otrębów żytnich
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 puszki pomidorów bez skóry
    • 1/2 szkl. wina czerwonego
    • 2 goździki
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj warzywa: cebulę obierz, umyj i posiekaj w kostkę. Pora umyj i posiekaj w plasterki. Nać selera obierz z łykowatej skórki i posiekaj w plasterki.

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, pora, seler. Na koniec przypraw wszystko solą i pieprzem, a następnie przestudź i zmiksuj.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj zmiksowane warzywa, żółtka, otręby, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na drugiej patelni, na wolnym ogniu podsmaż cebulę i wciśnij czosnek. Gdy zaczną się rumienić, wlej wino i poczekaj aż około 1/3 wina wyparuje, po tym czasie dodaj pomidory, koncentrat, goździki, ocet winny i przyprawy. Całość wymieszaj.

Z mięsa mielonego uformuj gałeczki i wrzuć je do sosu, duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 30 min. Następnie wyjmij z sosu gałeczki i goździki, a sos zmiksuj na gładko. Gałeczki polej gorącym sosem, podawaj z pieczywem i sałatą.


Komentarze