Gęś nadziewana jabłkami i kasztanami

Gęś nadziewana jabłkami i kasztanami

  • 03:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 gęś (ok. 4 kg)
    • 500 g kasztanów jadalnych
    • 500 g winnych, twardych jabłek (szara reneta)
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki masła
    • 125 ml bulionu drobiowego
    • 125 ml jasnego piwa
    • 2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kasztany nacinamy na krzyż od strony z białą plamką, wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 20 min, po ostudzeniu obieramy z łupinek i wewnętrznej skórki, kroimy na połówki.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, kasztany i cukier - mieszamy. Wlewamy bulion, gotujemy ok. 5 min, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gęś natartą zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem nadziewamy masą jabłkowo-kasztanową, zaszywamy bądź spinamy. Wkładamy gęś do brytfanki, polewamy piwem, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Po 40 min zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy kolejne 2,5 godz., co jakiś czas polewając ptaka wytworzonym sosem i nakłuwając go, by tłuszcz się łatwiej wytopił.

Gotową gęś wykładamy na deskę i przykrywamy folią, by nie ostygła. Sos w brytfance odtłuszczamy, zbierając łyżką tłuszcz, który pływa po wierzchu. Przelewamy sos do nagrzanej sosjerki. Gęś dzielimy na porcje, podajemy, najlepiej z czerwoną kapustą i ziemniaczanymi lub bułczanymi knedlami.
 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze