Gęś nadziewana jabłkami i ziołami

Gęś nadziewana jabłkami i ziołami

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • jedna sztuka gęsi
    • 1/2 kostki masła
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka szałwii
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 3-4 sztuki jabłek winnych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z szałwią, tymiankiem, bazylią, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Sprawioną i umytą gęś natrzeć w środku i na zewnątrz mieszanką ziołowo- czosnkową i odstawić do lodówki na około 12 godzin.

Po upływie tego czasu 3/4 masła wymieszać z posiekaną natką pietruszki i natrzeć nim gęś wewnątrz. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i nadziać nimi gęś, następnie zszyć ją nicią kuchenną.

Gęś ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, obłożyć wiórkami masła, podlać winem i odrobiną wody i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas polewając gęś sosem z pieczenia do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Trwa to około 90–120 minut.


Komentarze