Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

  • 02:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 gęś
    • 200 g kaszy gryczanej
    • 15 g suszonych borowików
    • 400 g cebuli
    • 4 łyżki masła
    • 200 g orzechów laskowych
    • 2 łyżki posiekanego majeranku
    • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyszczoną i osuszoną gęś (kawałki tłuszczu odkładamy) nacieramy solą i pieprzem, nie zapominając o wnętrzu ptaka, i odstawiamy na około 1 godzinę.

2

W tym czasie prażymy kaszę na sypko według instrukcji na opakowaniu. Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Na 2 łyżkach masła szklimy drobno posiekaną cebulę, uważając, aby się nie przypaliła. Do cebuli dodajemy posiekane prawdziwki i rozmaryn.

3

 Do uprażonej kaszy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy uprażone na suchej patelni, otarte ze skórki, posiekane orzechy laskowe. 

4

Farsz dokładnie mieszamy i nadziewany nim gęś, którą spinamy wykałaczkami lub zszywamy bawełnianą nicią. 

5

W moździerzu rozgniatamy ząbki czosnku i mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami masła i majerankiem. Masłem tym smarujemy mięso, na dno gęsiarki wkładamy odłożone kawałki gęsiego tłuszczu i na to kładziemy gęś, przykrywamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez około 2 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 180°C, następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy kolejne 40−50 minut, podlewając gęś wytapiającym się tłuszczem. Wyjmujemy gęś z piekarnika, odstawiamy na 10−15 minut i podajemy.


Komentarze