Gęś pieczona na kapuście kiszonej z dodatkiem wędzonego boczku

Gęś pieczona na kapuście kiszonej z dodatkiem wędzonego boczku

  • 05:00
  • 8 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 średnia gęś
    • 150 g wędzonego boczku
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 30 g suszonych podgrzybków
    • 2 duże cebule
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 4 - 5 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gęś dokładnie umyj, natrzyj przyprawami i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce.

Kiszoną kapustę umieść w garnku, zalej bulionem warzywnym, dodaj grzyby. Całość gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do kapusty. Wszystko duś przez ok. 1 godzinę.

Przyprawioną wcześniej gęś wstaw na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°. Następnie obłóż gęś podgotowaną kapustą i piecz jeszcze przez ok. 1 godz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze