Gęś pieczona w kiszonej kapuście z knedlikami ziemniaczanymi

Gęś pieczona w kiszonej kapuście z knedlikami ziemniaczanymi

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średnia gęś
    • 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego
    • 1 ½ kg kiszonej kapusty
    • 2 średnie cebule
    • szczypta cukru
    • płaska łyżka zmielonego kminku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Knedliki ziemniaczane:

    • 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
    • 400 g mąki krupczatki
    • 5 łyżek grysiku (kaszy manny)
    • 1 jajko
    • 2 małe pszenne bułki
    • ½ łyżki masła
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyszczoną gęś natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem. Gdy będzie już prawie miękka, odkryć, by się ładnie zrumieniła. 

2

W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać lekko przesiekaną i, jeśli jest zbyt kwaśna – przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać odrobiną wody i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. 

3

Upieczoną gęś podzielić na porcje. W brytfannie, w której się piekła, ułożyć połowę kapusty, na to kawałki gęsi, przykryć kapustą i piec jeszcze 15 minut. Podawać z knedlikami ziemniaczanymi.

4

Bułki pokroić w małą kostkę, obsmażyć na maśle, odstawić. Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki zemleć lub dokładnie utłuc, przełożyć do miski, dodać mąkę i grysik, lekko posolić i od razu wymieszać.

5

Dodać jajko, obsmażone bułki i wymieszać, formować okrągłe knedliki wielkości moreli (gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać nieco mąki), gotować w osolonym wrzątku ok. 15 minut.


Komentarze