Gęś z jabłkami po słoweńsku

Gęś z jabłkami po słoweńsku

  • 05:00
  • 5 porcji
  • 7160 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 gęś (3,5-4 kg)
    • 500 g winnych jabłek (np. ligol)
    • 100 g rodzynek
    • 250 ml wody
    • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki majeranku
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ptaka nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Do środka wkładamy obrane, pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, spinamy, umieszczamy gęś w brytfance piersią do dołu, polewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.

2

Pieczemy dwie godziny, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, ewentualnie podlewając odrobiną wody.

3

W połowie pieczenia przewracamy gęś na drugą stronę i nakłuwamy skórę widelcem w kilku miejscach.

4

Upieczoną gęś układamy na desce, sos odtłuszczamy, przelewamy do rondelka, dodajemy wino i śmietanę wymieszaną z mąką kukurydzianą, zagotowujemy. Sos podajemy w wygrzanej sosjerce razem z podzieloną na porcje gęsią wraz z duszoną czerwoną kapustą i bułczanymi knedlami.


Komentarze