Gicz cielęca z kaszotto z grzybami

Gicz cielęca z kaszotto z grzybami

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 gicze cielęce
    • bulion warzywny
    • pęczak: duży, gruby
    • dwie marchewki
    • wino białe wytrawne: 300 ml
    • masło fińskie
    • czosnek
    • cytryna
    • cebula
    • pietruszka
    • mąka
    • grzyby: kurki, podgrzybki
    • oliwa z oliwek
    • oscypek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddzielić ładnie mięso od kości i pokroić na większe kawałki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na kostce masła z dodatkiem oliwy. Zalać 150 ml wina białego, dusić na małym ogniu, czekać, aż wyparuje i zalać bulionem warzywnym (0,5–1 l).

Po godzinie dodać grubo pokrojoną marchew i cebulę. Na 15 minut przed końcem dodać skórkę z połowy cytryny oraz 2 ząbki czosnku drobno posiekane, następnie posiekaną natkę pietruszki.

Podsmażamy posiekaną cebulę na maśle i z oliwą, a później dodajemy grzyby, trzymamy do 10 min na ogniu – odstawiamy z ognia. Pęczak umyty wrzucamy na patelnię z 3/4 kostki masła i oliwą – prażymy cały czas mieszając około 20 min. Zalewamy 150 ml wina białego wytrawnego, po odparowaniu dolewamy stopniowo 0,5 l bulionu warzywnego.

Jak kasza nabierze odpowiadającej nam miękkości, dodajemy grzyby – razem podgrzewamy. Podajemy osobno kaszę i gicz, mięso dekorujemy pietruszką, a kaszę posypujemy startym oscypkiem. Smacznego!


Komentarze